Mikrobiyoloji Araştırma ve Analiz Laboratuvarı

Mikrobiyoloji, mikroorganizmaları kullanarakekmek, yoğurt, peynir gibi temel gıda maddelerinin, antibiyotik, vitamin, alkol, enzim ve diğer bazı kimyasal maddelerin elde edilmesi, atık maddelerin değerlendirilmesi ve çevre kirliliğinin çözümü, sağlık ve eczacılık alanlarında fayda sağlama gibi çok geniş bir alanı ilgilendirmektedir.

Merkezimizde bulunan mikrobiyoloji laboratuarında yeni gelişmeler takip edilerek diğer üniversitelere, özel kuruluşlara ve sanayiye analiz, ürün ve eğitim hizmeti sağlanmaktadır.  

Çalışma konuları :

  • Antimikrobiyal çalışmalar

İstenilen maddelerin patojen mikroorganizmalar üzerindeki inhibisyon etkisi araştırılır.

Mikrobiyal analiz çalışmaları

Gıda, su, kozmetik vb. ürünlerdeki toplama mikroorganizmaların ve/veya bulunmaması gereken patojenler belirlenir.

 Endüstriyel mikrobiyoloji çalışmaları

Starter nitelikteki mikroorganizmaların izolasyonu, verimli suşların belirlenmesi, mikrobiyal metabolit ve enzimlerin sentezlenmesi konularını kapsar.

  •  Çevre mikrobiyolojisi çalışmaları

Zararlı atıkların biyolojik olarak giderilmesi, biyoetanol, biyoplastik sentezlenmesi konularını kapsar.

  •  Kültür muhafazası ve kültür kolesksiyonu oluşturma

Kaliteli mikroorganizma kültürlerinin uygun koşullarda saklanmasını, ihtiyaç duyan araştırmacılara temin edilmesini amaçlar.

 

Mevcut Cihazlarımız : 

  1. Liyofilizatör (Freeze Dryer)

  2. Spektrofotometre

  3. Binoküler Işık Mikroskobu 

  4. Koloni sayım cihazı

background image